De Klokken van Chagall

Op woensdag 8 februari 2017 vond de presentatie plaats van een unieke verzamelbox met een origineel exemplaar van het Kwadraatblad uit 1956 “De Klokken van Chagall” waarin Joop Beljon schreef over het gebruik van klokken in het werk van de schilder Marc Chagall. Roeland Beljon mocht uit naam van zijn vader één van de slechts 40 exemplaren in ontvangst nemen uit handen van Pieter Zuidema van het Chagall Research Centre. De bijeenkomst vond plaats in het Meermanno Museum in Den Haag. Annette Brattinga, de vrouw van Pieter Brattinga die het Kwadraatblad destijds uitbracht en de directeur van het Meermanno Museum Rickey Tax, ontvingen ook een exemplaar. In de box zit naast het origineel ook een herdruk van “De Klokken van Chagall” met daarin drie aanvullende artikelen waaronder het smeuïge reisverslag van Joop Beljon en Pieter Brattinga naar Chagall in Zuid-Frankrijk om hem daar een litho te laten maken als illustratie van het artikel van Beljon. Voor een compleet verslag van deze gebeurtenis, zie de website van het Chagall Research Centre: https://www.chagall.nl/2017/02/08/boekpresentatie-de-klokken-van-chagall-na-zestig-jaren/

  

  

Expositie Stad Zonder Einde

EXPOSITIE STAD ZONDER EINDE

_MG_1711cVoor het eerst sinds 10 jaar is de “Stad Zonder Einde”, het levenswerk van Joop Beljon en Ellen Vos, weer voor publiek te zien. Van donderdag 27 december 2012 t/m zaterdag 2 februari zal de Stad zonder einde worden geëxposeerd in Galerie Beelden Bij Beljon te Oud-Beijerland.

Op donderdag 27 december vond de opening plaats. Ellen Vos was daarbij aanwezig. De officiële opening werd verricht door John Stuurman, voormalig wethouder cultuur van de _MG_1671cgemeente Oud-Beijerland en opdrachtgever van het laatste kunstwerk dat Joop Beljon ontwierp, de waterwand in de Vliet.

Tevens is ander werk van beide kunstenaars te zien. Ellen Vos zal uiteraard aanwezig zijn om met u van gedachten te wisselen. De expositie is nog te bezichtigen  t/m zaterdag 2 februari 2013. Zie www.beeldenbijbeljon.nl voor openingstijden en een routebeschrijving. Toegang is gratis.

_MG_1672cLocatie Galerie Beelden Bij Beljon West-Voorstraat 24 3262 JP  Oud-Beijerland Zie kaart.

Woensdag 12 december 2012, “Joop Beljon, een leven lang beelden bouwen” Met Ellen Vos en Roeland Beljon

Op 12 december 2002 overleed de beeldhouwer Joop Beljon. Hij was zeer veelzijdig en hij was altijd baanbrekend in wat hij deed. Naast beeldhouwer was hij typograaf, schrijver, docent en gedurende 27 jaar, directeur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Zijn vingerafdrukken vindt je over de hele wereld terug.

Zijn levenswerk, de “Stad zonder Einde” creëerde hij met zijn collega Ellen Vos, waarmee hij twee decennia lang samenwerkte aan de fantasiestad in boetseerwas. Dit hoogtepunt in hun beider carrières is inmiddels voor de eeuwigheid verzekerd door het in brons om te gieten.

Op 12 december 2012 zal Roeland Beljon een overzicht geven van het leven en het werk van Joop Beljon. Vervolgens zal hij in een vraaggesprek met Ellen Vos een indruk geven hoe het was om met Joop Beljon te werken en hoe de beide beeldhouwers elkaar tot grote prestaties konden brengen.

De avond zal worden afgerond met een sneak preview van de documentaire die Roeland Beljon samen met Bert Janssen over Joop Beljon heeft gemaakt.

Zowel in de lezing als in de videofilm zullen elementen terugkeren die de regelmatige bezoekers van Sky High Creations zullen aanspreken. Zoals dat hoort bij grote kunstenaars is ook het werk van Joop Beljon soms omhuld met mystiek en geheimzinnigheid.

Aanmelden

Aanmelden voor deze lezing kan via het contactformulier of door een mail te sturen naar info@skyhighcreations.nl onder vermelding van de naam van de spreker. De kosten bedragen € 15,- per persoon. Consumpties zijn inbegrepen.

Programma

19.30 uur: ontvangst
20.00 uur: leven en werk Joop Beljon
21.00 uur: pauze
21.30 uur: Vraaggesprek met Ellen vos
22.15 uur: Introductie videofilm over Joop Beljon
22.30 uur: borrel

Locatie

Galerie Beelden Bij Beljon
West-Voorstraat 24
3262 JP  Oud-Beijerland
Zie kaart.

Nieuwsbrief

Als u automatisch op de hoogte wilt blijven van de lezingen, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

Voor meer informatie kunt u ook telefonisch contact opnemen op: 06 – 54 752 559.